KAPUVÁRI SPORTEGYESÜLET (KSE)



A Kapuvári Sportegyesület rövid története és labdarúgó szakosztályának fontosabb állomásai, sikerei kronológiai sorrendben.

 A Kapuvári Sportegylet megalakulása

Az egyesület nem hivatalos története visszanyúlik egészen a XX. Század elejére. Kapuváron zömmel a módosabb polgárok gyermekei a közeli települések középiskoláiba jártak. Ott ismerkedhettek meg a különböző labdajátékok között a labdarúgással. Sokszor az akkori környékbeli településekkel mérhették össze erejüket. (Fertőszentmiklós, Csorna, Beled).

A labdarúgás közösségi szellemet erősítő tulajdonságára jellemző, hogy az I. világháború ideje alatt is folytatódtak a különböző mérkőzések. Természetesen a nem hivatalosan működő egyesületek bajnokságban nem szerepeltek, mígnem a nem hivatalosan működő egyesületek vezetőinek terveiben felötlött egy hivatalos, alapszabállyal rendelkező sportegyesület létrehozása, melynek aztán 1919. május 24-én lett foganatja. Megalakult a Kapuvári Sport Egylet. Alapítói és szervezői Borsodi Árpád, Nagy Elemér, Platz Imre, Rosenberger Lajos, Szalai Árpád és Ziegelhoffer Gyula voltak.

A nehéz kezdeti időszak után, amikor mulatságok és színdarabok rendezése utáni bevételből tartották fent az egyesületet, elindult a maga sikeres útján az Egylet.

 1933-ban hivatalos bajnokságban indulnak a labdarúgók (Amatőr alszövetség II. osztálya), így a hivatalos első győzelem mindjárt az első fordulóban megszületik. (KSE-MAFC 3:0)

Fontos megemlíteni,hogy 1945-ben az egyesület tulajdonába került az addig bérelt pálya a Húsgyár mellett, valamint később a Húsgyár melletti fatelep is. Rendszeresen 1500-3000 néző látogatta itt a mérkőzéseket.

 A háborút követő időszakban sikeres és sikertelen periódusok követték egymást, mígnem eljött az 1968-as esztendő, amikor a Kapuvári Sportegyesület felnőtt csapata bajnokságot nyert és mellette a Szabad Föld Kupát is elhódították a Népstadionban a MÁGOCSI TSZ SK ellenében. Az Egyesület történetének eddigi legnagyobb sikerét érték el.

 Sajnos a következő bajnokságban a felnőtt csapat máris kiesett az NBIII-ból. Ezt követően a megyei első osztályban közepes eredmények követték egymást. A megyei első osztályban szerepelt akkoriban a MEDOSZ csapata is. (Mezőgazdasági és Erdészeti Dolgozók Országos Szakszervezete)

Az 1977/78-as bajnokságban a KSE jogutódjaként szereplő Spartacus kiesőhelyen végzett a bajnokságban. Voltak irányelvek arra vonatkozóan, hogy a kiesett Spartacust olyan fiatalokkal kell elindítani a II. osztályban, hogy esélyesek legyenek a bajnokság megnyerésére, ezáltal visszakerülhessenek a megyei I. osztályba. Azonban azok az érvek győztek, hogy a bent maradó helyen végző MEDOSZ csapatával egyesüljön a Spartacus és újra Kapuvári SE néven szerepel az új bajnokságban, amely így maradt az első osztályban.

 

Az fúzió után egyre feljebb küzdötte magát az Egyesület, melyet egy fényes siker koronázott. Az 1983/84-es idényben bajnok lett a megyei I. osztályban az előző évben a területi bajnokságból kiesett csapat.

 

 

 

Később az 1990/91-es szezonban sikrült újabb bajnoki címet nyerni a Kapuvári SE-nek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 A 90-es évek közepétől az NBIII-ban szerepelt a csapat, melynek utánpótlás csapatai is szép sikereket (Serdülő bajnoki, ifjúsági bajnoki arany) értek el.

 A jelen:

 KAPUVÁRI SPORTEGYESÜLET 2008

 Egyesületünk célja:

Kapuvár város és környező településén élő – minden korosztály- részére a
rendszeres sportolás, versenyzés, testedzés, felüdülés, biztosítása, az ilyen igények felkeltése.

Az egyesület 2008-ban 5 szakosztállyal kezdte meg a munkát:

 A szakosztályok 2008 jan. 01-től október 17-ig a következő munkát végezték:

 Labdarúgás:

A 2007/2008. évi bajnokság tavaszi idényét az NB- III-ban kezdte meg 4 korcsoporttal :

 A korcsoportokhoz 18-20 igazolt labdarúgó tartozott, vezetőkkel, szakmai személyzettel együtt így kb. 80 tagja volt.

Utánpótlásunk jól szerepelt, hiszen az U-13-as csapat első lett, az U-19-és ifjúsági 3. helyen végzett, az U-16 serdülő csapata pedig a középmezőny végéhez tartozott, de náluk a korosztály alsó évfolyamához tartozó játékosok szerepeltek. Ezt azért fontos megemlíteni, mert az ő korosztályukban egy-két év is jelentős fizikai különbségeket mutat.

Az első csapat állományát a tél folyamán átalakítottuk, csak Kapuvár és környéki játékosok szerepeltek. Ezen, többségében ifjúsági korú játékosokkal sikerült a bennmaradást kiharcolni.

2008-2009-es bajnoki idényben különböző okok miatt a Győr – Moson –Sopron Megyei LSZ által szervezett Megyei I. osztály bajnokságába neveztünk, de az utánpótlás fontosságát szem előtt tartva a serdülő csapatot, a szülők támogatásával az NB-II-ben indítottuk. Jelenleg a szezon felénél járunk.

 A serdülő (U-15) a lehetőségeihez mérten megfelelően szerepel, ifjúsági csapatunk pedig az élmezőnyhöz tartozik. A felnőtt csapat jelenleg a vártnál rosszabb helyen áll, a szakvezetés - feltárva a hibákat és okokat - megtette a megfelelő lépéseket, nem riadva vissza a téli erősítésektől sem.

Kézilabda:

A szakosztály a 2008. évet a Megyei I. osztályban kezdte a fiúk versenyeztetésével, a csapat 15-18 főből áll.

Felkészülési és bajnoki időszakból áll az  évad:

Felkészülés:

Február 01-től március végéig és július közepétől- szeptember közepéig.

Heti 2 edzés, edzőmérkőzések, tornák pl. Kisalföld Kupa, Lábatlan Torna.



Bajnokság: április 01-június 15-ig és szept. 15- nov. 30-ig. (2x10 forduló)

2008. év őszétől  a szakosztályon belül megalakult a női kézilabda ág, 20 fővel.

A 14 csapatos Megyei II-ben indultak, lelkes és pozitív hozzáállással és reményekkel.

Karate:

A szakág specialitását jellemző a különböző rendezvényeken, versenyeken, táborokon való részvétel és helyezés. A szakosztály jelenleg 15 fővel dolgozik.

Versenyek-táborok:

A munka elismeréseként Horváth Tibor szakosztályvezetőt hazai és nemzetközi versenyekre többször is meghívták bíráskodni.

Hajómodellezés:

A szakosztály 11 főből áll.

A szakosztály 2008. évben ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Ezen évfordulóra való tekintettel az Országos Szövetség engedélyezte, hogy a 2008-as Országos Bajnokság helyben kerüljön megrendezésre. A versenyt Göbösmajorban rendezték, júl. 26-27-én. A kétnapos országos bajnokságon a kapuvári hajómodellezők kitettek magukért, hiszen több kategóriában is I. ill. jó helyezést értek el.

 

 

 

 

 

 2008 szept. 13-án a Megyei Bajnokság megrendezését is a Kapuvári SE Hajómodell Szakosztálya végezte Babóton,  ahol szintén kiemelkedő sikerek részesei lehettek a KSE színeiben versenyző modellezők.



A Kapuvár Város Képviselőtestülete által
"Pro Urbe Kapuvár" díjjal kitüntetett hajómodellezők 










Művészi tánc, torna:

A szakosztály 2008 tavaszán 37 fő versenyzővel rendelkezett. A Magyar Látványtánc Sportszövetség tagjaként a két legelismertebb nemzetközi táncszövetséggel működünk együtt.















A tavaszi versenyszezonban a következő versenyeken vettünk részt:


Az idén is több versenyző kapott meghívást Amerikába, de anyagi okok miatt nem utaztunk ki.

A hazai és nemzetközi versenyeken az idén is nagyon sok szép eredményt értünk el:

Verseny jellege                  Helyszín               Időpont                                   Helyezés

Magyar Bajnokság             Gödöllő                  2008. 05. 02-03.                     1.hely: 11db

                                                                                                                              2.hely: 4 db

 3.hely: 5 db


ESDU Európa- és                Porec (HO)            2008. 05. 09-13.                     1.hely: 4 db          

Világbajnokság                                                                                                   2.hely: 3 db


IDF Európa- és                    Pula (HO)              2008. 05. 26-31.                     1.hely: 2 db          

Világbajnokság                                                                                                  2.hely: 5 db

3. hely: 1 db

Szólistáink és csoportjaink az idén is kimagasló teljesítményt nyújtottak, hiszen a dobogósokon kívül minden produkció bejutott a döntőbe.

Jelenleg az Őszi Kupa nemzetközi versenyre készülünk, melynek helyszíne Százhalombatta, ideje 2008. okt. 26 év nov. 15.

A versenyen kívül a Genius AMI-vel közösen rendszeres fellépői vagyunk városunk és térségünk kulturális- és sportrendezvényein.

 

Lóbarátok Köre:

Szándéknyilatkozatuk és a KSE elnökségének döntése alapján 2007. nyarától vették fel a KSE nevet és lettek az egyesület tagja, önálló működésük mellett.

Jelenleg 57 fő taglétszámuk van. Tevékenységi körük, lovasversenyeken, bemutatókon, fesztiválokon való részvétel.

Több éve sikeresen szervezik meg a Szent Anna napi lovasnapokat, amely mára már több ezer látogatót vonz. Sikerrel szerepeltek a Sás utcai fesztiválon, a 2008-ban induló Gazdanapon. Sokrétűségüket jellemzi, hogy ebben az évben több mint 25 fellépésük volt.

Telephelyükként a város a rendelkezésükre bocsátotta a Bem utcai Medosz sporttelepet.

Szakosztályok munkájának ismertetése után pár gondolat a jövőbeni terveinkről.

A KSE Győri úti sporttelepének hasznosítására fejlesztési koncepciót készítünk. A terület nagysága lehetőséget biztosít arra, hogy a labdarúgó- kézilabda pálya létesítményen kívül is különböző sportolásra alkalmas területeket hozzunk létre: