2023. december 9. , 11:41
Köszöntjük Natália nevű kedves olvasóinkat!
Keresés
Keresendő szöveg, kifejezés:
 
Belépés
Ha már regisztrált, lépjen be!
  
Eseménynaptár
H K Sz Cs P Sz V
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


 Események

   Fotógaléria

   Könyvajánló


Elnyert pályázatok
 
     
 Elnyert pályázatok - sikeres projektek
 
 
EUvonal
Gyógyidegenforgalom

A „GYÓGYÍTÓ VÍZ”

Flóra Termál és Gyógyfürdő

 

Tájékoztató a kapuvári 67 °C-os gyógyvíz minősítésű termálvízről.
A gyógyvízről itt bővebben olvashat (gyogyito_viz.pdf)

 

 

 

A „KAPUVÁRI CSODA”

Kórház parkFenti elnevezést egy grazi újságíró adta a Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati és Angiológiai Osztályán tett látogatása alkalmából annak a különleges, egyedülálló, HUNGARICUM-nak számító gyógykezelési rendszernek (szénsav-gázfürdő), amely a perifériás érbetegségben szenvedő személyek gyógyítására szolgál. Ismert, hogy Magyarországon mintegy 3-400 ezer fő, Európában 60-70 millió, más földrészeken sok tízmillió embert érint a betegség. Ma már nyugodtan kijelenthető, hogy a betegség népbetegségnek számít, mint például a régi időkben a tüdőbaj, vagy még korábban a pestis.

A szénsav gyógyászati alkalmazása a múltban

Dr. Veres János szobra a kórház parkjábanMár a római fürdőkultúra is ismerte ennek a speciális fürdési módnak áldásos hatásait, a XVI. században Paracelsus is alkalmazta főként égési sérülések, fekélyek kezelésére. A múlt századtól számos leírás említi az erdélyi gázömlések népi gyógyászatban való felhasználását. Európában ismertek Németországban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Románia erdélyi részén működő gázfürdők. A mai Magyarország területén először dr. Schwartz Pál az 1940-es években alkalmazott fürdőkádban előállított mesterséges gázfürdőt Mihályiban, majd a kezeléseket a kapuvári kórházban folytatta. Erre lehetőséget a 30-as, 40-es években mélyfúrással feltárt mihályi és répcelaki széndioxid gázmező teremtett. Schwartz a fürdőt idült izületi betegek kezelésére használta eredményesen.A kapuvári szénsav-gázfürdő bemutatása – Dr. Ballagi Farkas írása nyomán (szensav_bemutatasa.pdf)


 „A remény szigete Érbetegeknek”

A szén-dioxid jelen van életünkben, hiszen szabályozza a légzést, a keringést. Tapasztalták, hogy a szén-dioxid a bőrön keresztül felszívódik és helyileg a bőr alatti ereket kitágítja. A szív funkciói javulnak, a tüdőn keresztül a felesleges gáz eltávozik. Ez határozza meg a kezelések javallatát is, hiszen olyan betegeknek ajánlható a kezelés, akiknél beszűkült a légzőfelület vagy a szív funkciói leromlottak és azt már terhelni nem lehet.

 

A szénsav-gázfürdő – amely a terápia alapja – kevésbé terheli az emberi szervezetet, mint az úgynevezett „savanyú” vizek, azaz a víz saját nyomása. Minden korosztály igénybe veheti, mivel életkorhoz nem kötődik.

A kezdeti időszakban a szénsavgázt kezdetben érszűkületes, azután lábszárfekélyes és reumában szenvedő betegeknél alkalmazták kiváló eredménnyel. A kezelést tudományos alapon nyugvó fejlesztéssel kibővítették, így a szénsavgáz-fürdő legfontosabb javallatai:

„a végtagok idült verőérbetegségére, idült vénás elégtelenségre, idült nyiroködémára, érkeringési zavarokra, élsportolók rehabilitációs kezelésére és teljesítmény fokozására, managerek rekreációs kezelésére, potenciális zavarok megszűntetésére."

Kijelenthető, hogy a kapuvári szénsav-gázfürdővel egybekapcsolt háromhetes terápiás kúra után a páciensek jó funkcionális állapotban, nagyobb teljesítőképességgel, testileg-lelkileg felüdülve távoznak.

A fürdőkúra évenkénti ismétlésével az érbetegség rosszabbodása, végtagvesztéssel járó szövődmény kialakulása, rokkantá-válás nagy valószínűséggel elkerülhető.

A szénsav-gázfürdő egészséges, de túlhajszolt, kimerült emberek számára is nyugtató teljesítményt fokozó hatású.

A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet Belgyógyászati Angiológiai Rehabilitációs Osztályán jelenleg 134 ágyon folytatnak komplex terápiás kezelést a perifériás érbetegek gyógyítására.

A kiemelt beruházásként Európa Uniós támogatással létesült új objektum
(2010. szeptember hónapban került átadásra) már 21. századi igényeket is kielégít,
2 ágyas szobák, euro-komfort fokozattal.

A kórház jelenlegi kapacitásából cca. 20-25 ágyat tud biztosítani eu-s állampolgárok illetve azon kívüli országok betegeinek fogadására. Természetesen ez a szám a mostani időszakra vonatkozik, a további kórházi sajáterős fejlesztések ezt a kapacitást bővíthetik.

A kezelés költségeiről az alábbi rövid tájékoztatást adjuk:

Szénsav terápia

  • a magyar betegek ellátása biztosítás alapján az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) és a kezelést végző kórház közt megkötött szerződés alapján történik.
  • Az eu-s országokból származó betegek ellátásának díjai az eu-s jogharmonizációs alapján történik, figyelembe véve az illetékes országok és a nagy betegbiztosító (OEP) közt létrejött megállapodásokat.
  • A harmadik országból származó betegek ellátásának díjai szabadáras (piaci) kategóriába tartoznak, amely lényegében a szerződő felek külön megállapodására épülhet.

 

Szénsav terápiaA széndioxid gázfürdő legfontosabb javallatai:

  • műtétre nem szoruló vagy nem operálható idült verőér-elmeszesedés és elzáródás,
  • vérkeringés-javító, helyreállító érműtét utókezelése,
  • krónikus vénás elégtelenségek,
  • I-II. fokú fagyás,
  • Renyhén gyógyuló fekélyek,
  • limfödéma.

 

A fentiekben felsoroltak alapján joggal állíthatjuk, hogy az ide érkező betegek a 3 hetes kezelési kurzusok után felszabadultan és panaszmentesen távoznak. A gyógyulás első lépéseit megtéve az országban és a nagyobb földrajzi környezetben is egyedülálló kezelés révén megszabadulhatnak fájdalmaiktól. Mankók helyett válasszák a kapuvári érrehabilitációs kezelések nyújtotta lehetőséget!

Ezek után méltón nevezhető KAPUVÁR AZ ÉRBETEGEK MEKKÁJA-nak.

 

Újság cikkek érbetegekről és a rehabilitációról (cikkek.pdf) 

 

 Webkamera

WEBKAMERA TELJES MÉRETBEN ITT!

Linkajánló

Kapuvári Kormányablak

Magyarország.hu Kormányzati Portál

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara


 


 

        

Copyright © 2007
Kapuvár Város Önkormányzata
 
Impresszum
Kérdések, információ: kapuvar@kapuvar.hu
 
Powered by webgyár
Design by Monokrome Vision